Historia podnoszenia ciężarów
Podnoszenie ciężarów obecne było już w programie pierwszych nowożytnych Igrzysk Olimpijskich w Atenach w 1896. Od tego czasu podnoszenie ciężarów rozgrywane było podczas wszystkich igrzysk z wyjątkiem igrzysk w Paryżu (1900), Londynie (1908) i Sztokholmie (1912). Pierwszym nowożytnym mistrzem olimpijskim w podnoszeniu ciężarów w podrzucie jednorącz był Brytyjczyk Launceston Elliot, który uzyskał wynik 71 kg, drugie miejsce zajął Duńczyk Viggo Jensen (57,2 kg) a trzecie Grek Aleksandros Nikolopulos. W podrzucie oburącz triumfował Viggo Jensen (111,5 kg), drugi był Launceston Elliot a trzeci Niemiec Carl Schuhmann.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podnoszenie_ciężarów
Trudy treningu siłowego
Trening siłowy jest dość wyczerpujący dla organizmu, a źle przeprowadzony może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie oraz dobrze dobrane suplementy, bez których możemy zacząć tracić masę mięśniową, zamiast ja zyskiwać.
Odpowiednia dieta, ułożona samodzielnie będzie wystarczająca. Często też sami trenerzy na siłowni pomogą nam ułożyć taką dietę. A trening personalny to jedna z najlepszych opcji dla początkujących. A to właśnie one są najtrudniejsze i najważniejsze, aby cokolwiek zmienić w kwestii naszego ciała.
Różne rodzaje białka
Odżywki białkowe można podzielić na trzy duże grupy, wskazujące na ich pochodzenie. I kolejno mamy na rynku białka roślinne, z pszenicy, ryżu, czy sojowe. Kolejne są białka serwetkowa (mleczne) oraz zwierzęce niemleczne. Każdy z tych typów ma swoje właściwości, wchłanialność oraz inne ważne dla sportowców parametry.
Izolat serwatki jest najlepszy jako po treningów, ponieważ szybko się wchłania i dobrze odżywia nasze mięśnie po wysiłku fizycznym. Co ciekawe najgorzej przyswajalne są izolaty białka wołowego. To jaka odżywkę będziecie stosować, zależy od waszych potrzeb na dodatkowe białko w diecie, pamiętając, ze to właśnie w diecie powinno być tego białka wystarczająco.